Literatuur saai? Een workshop van Proces-Verbaal brengt daar verandering in!

De schrijvers van Proces-Verbaal zijn ervaren woordkunstenaars en creatieve geesten. Door deze combinatie zijn onze workshops extra leuk. Afhankelijk van de tijd en locatie maken we een poëzieles op maat, voor basisscholen, middelbaar onderwijs, (literaire) festiviteiten en andere creatievelingen.

Onderstaande video toont een impressie van een samenwerking met Noordje en de 6e Anne Frank Montessorischool in Amsterdam. Scroll verder naar beneden voor meer informatie over de workshops.

Wat is er mogelijk?

Proces-Verbaal verzorgt de workshop op maat. In een les van 1 uur kunnen we natuurlijk minder dan in een hele dag. Hier volgt een voorbeeld van een les van 4 uur, voor basisschool groep 8 of brugklas middelbare school:

Het eerste 1 uur besteden we aan klassikale taalspelletjes. We ontdekken wat moeilijke woorden als ‘alliteratie’ en ‘associatie’ betekenen en wat we daarmee kunnen. Rijmschema’s komen natuurlijk ook aan bod. En aan de hand van voorbeelden van gedichten van eeuwen geleden en gedichten uit onze tijd, kijken we naar hoe poëziestijlen veranderen. Aan het eind van dit uur zijn de poëtische hersenkwabben lekker opgewarmd.

Vervolgens gaan we 1 uur naar buiten. Geen speelkwartier, maar inspiratiemoment! De kinderen krijgen een thema mee waar hun gedichten over kunnen gaan. Tijdens het inspiratiemoment schrijven ze alles op wat in hun op komt, klad maar vol die pagina’s!

Terug in de klas besteden we de laatste 2 uur aan het uitschrijven van de gedichten. Met in het achterhoofd alle aantekeningen van het eerste uur en het inspiratiemoment. Wie klaar is schrijft zijn of haar gedicht netjes uit en versiert het gedicht met tekeningen.

Geluidsopnames zijn mogelijk

We kunnen gedichten ook opnemen via de telefoon! Bijvoorbeeld voor als er een expositie bij het project gemaakt wordt. In het bovenstaande voorbeeld kunnen leerlingen in de laatste twee uur één voor één hun gedicht opnemen. Tijdens de expositie zullen de gedichten voor bezoekers te beluisteren zijn door ouderwetse telefoonhoorns of door de leerlingen zelfgeknutselde kunstwerken.

Een echt telefoonnummer voor elke klas

Zonder expositie kunnen de gedichten ook worden opgenomen in een keuzemenu achter een echt telefoonnummer. De klas krijgt een eigen telefoonnummer dat iedereen één jaar lang kan bellen. Ouders, oma’s en opa’s, vriendjes en buren, de leerlingen kunnen het telefoonnummer met iedereen delen. Zij kunnen allemaal 24/7 voor lokaal tarief bellen naar het telefoonnummer en via een keuzemenu de verschillende gedichten telefonisch beluisteren. Naar voorbeeld van de Poëzie Computer!

Luister via de telefoon en lees mee (Anne Frank Montessori)
Luister via de telefoon en lees mee op de expositie van het Anne Frank Montessori in Amsterdam