No products in the cart.

Recalcitrant en pluriform, zo brengen we poëzie tot leven!

Wie, wat, hoe, waar?

Proces-Verbaal is een recalcitrante, pluriforme uitgeverij voor en door schrijvers met een focus op poëzie. In 2014 startten wij Proces-Verbaal Publisher, omdat we voor onze dichtbundel een professionele uitstraling, inclusief uitgeverslogo op de kaft, wilden hebben. We registreerden een handelsnaam, vroegen ISBN-nummers aan en plots was daar de uitgeverij waar wij niet op zaten te wachten!

Anno nu hebben we meerdere boeken en bloemlezingen uitgebracht voor onszelf en andere dichters. We werkten met tientallen schrijvers en kunstenaars samen, in boekvorm, exposities, theater en met de uitvoering van onze poëzie producties en installaties voor festivals en evenementen.

Licht & Gedicht, onze drukkerij, is gevestigd in de Paraplufabriek te Nijmegen. Voor de nabije toekomst werken we hard aan een galerie. Daar willen we schrijvers en kunstenaars naast elkaar laten exposeren. Voor ons is poëzie veel meer dan letters samengevat in een boekje. We bevrijden de poëzie uit de ivoren torens van de literaire wereld en plaatsen haar terug onder de mensen. Poëzie leeft!

Jasper Serraris & Maurits Verhoef

IMG_3984

Missie

Proces-Verbaal verspreidt een solidaire boodschap om polarisering van de samenleving tegen te gaan; voor een eerlijke balans tussen inspanning en profijt; bewustzijn vergroten over het klimaat en eenieders omgeving; de collectieve kennis en individuele fantasie te doen rijzen voorbij de maan. Wij werken zonder winstoogmerk en houden onze boekenprijzen zo laag mogelijk. Wij willen dat poëzie iedereen bereikt en iedereen verbindt!

IMG_4041

Uitgeverij / Drukkerij

Wij beschikken over alle middelen om een boek uit te geven. Van redactie, opmaak, ISBN, druk en inbinden, tot distributie via het Centraal Boekhuis naar alle boekhandels in Nederland en België. In onze werkruimte kunnen wij/kan jij met onze stencil-, druk-, snij- en bindmachines volledig DIY boeken maken tot een oplage van enkel honderden. Voor grotere oplages werken wij met een vaste drukker. Samen jouw dichtbundel vorm geven? Neem contact op als je denkt dat we je kunnen helpen!

De harde kern

is net zo zacht als een ei. Wie veel geeft, krijgt bij ons veel terug. Wie uitvliegt blijft familie.

Oprichter, techneut, auteur

Jasper Serraris

Jasper studeerde elektro- en audiotechniek. Voor Proces-Verbaal ontwikkelt hij de techniek achter de producties zoals de Poëzie Centrale en de Foon. Samen met Maurits schreef hij in 2014 de dichtbundel ‘Wat er gezegd is‘. In 2016 bracht hij zijn solo dichtbundel ‘Geef ze brood en spullen‘ uit. En in 2023 werd zijn bundel 'Meer hout op het vuur' gepresenteerd. Zijn gedichten gaan vaak in op maatschappelijke conflicten. Soms activistisch, of vol sarcasme en dubbelzinnige beeldspraak. ``Omdat men de wetenschap niet meer wil geloven, ben ik poëzie gaan schrijven.``

Oprichter, auteur

Maurits Verhoef

Maurits is autodidact, naïef en schrijft puur, zonder censuur. Hij bracht in 2014 een gezamenlijke dichtbundel uit samen met zijn jeugdvriend Jasper Serraris. In 2015 kwam dichtbundel ‘De Betonnen Kamer' uit. In 2017 werd zijn dichterbundel 'Gelukzoeker' gepubliceerd. En in 2021 kwam hij met zijn dichtbundel 'Thuiskomen is iets achter' . Het schrijven draait bij hem om ervaren. In de breedste zin van het woord. “Leven is ervaren, ervaren is schrijven.”

Douwe
Uitgever, vormgever

Douwe van der Werf

Zoals het een echt rebelse kunstenaar betaamt heeft Douwe de kunstacademie ingeruild voor de levenslange cursus autodidact. Hij schrijft niet, maar leest des te meer. Bij Proces-Verbaal werkt hij achter de schermen aan de productie van alle boeken en vormgeving. Hij houdt van kaas, wandelen en loopt ons de deur plat met frisse ideeën.

Beeldend kunstenaar

Remco Visser

Remco Visser is beeldend kunstenaar en heeft zijn achtergrond in de graffiti-scene. Daardoor is de openbare ruimte een speelveld waar Remco zich makkelijk in beweegt. Op toestemming voor zijn werk wacht hij niet. Het is goed mogelijk dat je zijn werk tegen bent gekomen zonder dat je wist dat het van hem is. Kleine/grote interventies, objecten, stencils, stickers en murals van zijn hand zijn allemaal op straat te vinden.

Redacteur

Cynthia Zwijnenburg

Cynthia is neerlandicus en filosoof. Ze staart het liefst de hele dag naar lettertjes, corrigeert vol passie taal- en spelfouten en denkt graag mee met onze dichters. Ook schrijft ze poëzie, essayistische verhalen en intieme dagboekfragmenten.

Contact

E-mail: info@proces-verbaal.nl

Telefoon: 024-6690053

Bezoekadres

Paraplufabriek
Van Oldenbarneveltstraat 63A
6512 AT Nijmegen

Administratief

Stichting Proces-Verbaal

Van Oldenbarneveltstraat 63A
6512AT Nijmegen

KvK: 89629817
BTW: 865046402B01

(voorheen Productiehuis Proces-Verbaal VOF)

Media

We waren live op onder andere: