Proces-Verbaal Publisher

Proces-Verbaal is een pluriforme uitgeverij voor en door schrijvers met een focus op poëzie. De auteurs die Proces-Verbaal in 2014 opstartte zijn Maurits Verhoef en Jasper Serraris. Zij werken anno 2019 met andere schrijvers samen, in boekvorm en in het uitvoeren van poëtische producties en installaties voor festivals en evenementen. Jasper legt uit waarom:

Instagram: www.instagram.com/proces_verbaal

Facebook: www.facebook.com/procesverbaal

 


Maurits Verhoef (1987)

Maurits is autodidact, naïef en schrijft puur, zonder censuur. Hij bracht in 2014 een gezamenlijke dichtbundel uit samen met zijn jeugdvriend Jasper Serraris. In 2015 bracht hij zijn solo dichtbundel uit ‘De Betonnen Kamer van Adolescentie‘. En in 2017 zijn dichtbundel Gelukzoeker. Het schrijven draait bij hem om ervaren. In de breedste zin van het woord.

“Leven is ervaren, ervaren is schrijven.”


Jasper Serraris (1988)

Jasper studeerde elektro- en audiotechniek. Voor Proces-Verbaal ontwikkelde hij de Poëzie Centrale en de Poëzie Computer. Samen met Maurits schreef hij in 2014 de dichtbundel ‘Wat er gezegd is‘. In 2016 bracht hij zijn solo dichtbundel ‘Geef ze brood en spullen‘ uit. Zijn gedichten gaan vaak in op maatschappelijke actualiteiten zoals klimaatverandering en bevatten soms een activistische ondertoon. Sarcasme, humor en dubbelzinnige beeldspraak zetten je aan het denken.

“Omdat we de wetenschap niet meer geloven, ben ik poëzie gaan schrijven.”

 

Jelmer Esmyn van Lenteren (1987)

 

“In een zelfhulpboek stond dat wie tegen de stroom / in zwemt, vanzelf een zalm wordt die ten prooi zal vallen / aan een hongerige beer. / Ik vind van niet.”

Hij durft zich onder het publiek te begeven, ze te filmen met alle ongemakkelijkheid van dien, hij schrijft, overdrijft, schuwt de zon, hekelt het donker. Jelmers debuut verscheen 27 oktober met de titel ‘Het is koud waar ik niet ben‘, uitgegeven door Proces-Verbaal.

Jelmer Esmyn van Lenteren (Maasdijk, 1987) is een naam die een begrip is geworden, zij het één die vaak onbegrip oproept en gedefinieerd wordt door ondefinieerbaarheid. Van Lenteren (1987) is de ambivalentie zelve; de blinde vlek op de maatschappij. Hij ziet alles zwart-wit; heeft zijn vrouwelijke kant een naam gegeven (IPA: /ˈæzmɪn/); woont op het internet; draagt neorealistische Sturm und Drang voor in T-shirts met teksten als “Shakespeare hates your emo poems” onder vintage bretels; heeft een algemene hekel en is altijd verliefd; verliest zichzelf bij de vleet en komt zichzelf geregeld op de gekste plekken tegen. DSM-V differentiaaldiagnose duidt op een dood spoor. Dialectiek? Onmogelijk.

Van Lenteren won prijzen als Write Now! Den Haag (eerste), Gouda (eerste) en Rotterdam (tweede), werd vierde op het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam, en won de Vlaamse wedstrijd Dichter uit de Schaduw; publiceerde in onder andere Het Liegend Konijn, een bloemlezing ter lofzang op Slauerhoff, De Toverzwaluw, Tijdschrift Ei, Meander en De Optimist; en trad op bij Onbederf’lijk Vers via Dichters in de Prinsentuin langs Boomtown (Gent) tot Oerol. De dichter scheef een stuk of wat sonnettenkransen, een toneelstuk in honderd woorden (dat dan weer bestaat uit vier ollekebollekes), snelsonnetjes, geëngageerde teksten, essays, columns, recensies, pogingen tot proza (minder geslaagd), grapjes en als klap op de vuurpijl in 2017 een gedicht dat werd uitgekozen als één van de twintig beste inzendingen aan De Bloemlezing der Bloemlezingen van Dichters in de Prinsentuin, samengesteld door niemand minder dan Ellen Deckwitz en Jelmer Esmyns grootste levende idool Ingmar Heytze.

Meer lezen? Lees het interview van Alja Spaan van Meander Magazine ter gelegenheid van Jelmers debuut.

YouTubefilmpje: //youtu.be/LvzduTriI3

 


 Zita Smit (1992)

Geboren en getogen in Brabant en gecultiveerd in Utrecht. Vanaf jonge leeftijd al een betweter op het podium en ze dicht het liefst in beeldende observaties. Als dochter van een politicus en autonoom kunstenares combineert zij de kritische
noot met verbaal visuele expressie. Een wereldverbeteraar met een cynisch randje.


Proces-Verbaal was live te zien op o.a.:

 • Oerol, Terschelling (2017, 2018)
 • Nacht van de Poëzie, Tivoli/Vredenburg, Utrecht (2017, 2018)
 • Festival Onderstroom, Vlissingen
 • Georgie’s Wundergarten, Ruigoord, Amsterdam
 • Landjuweel, Ruigoord, Ruigoord, Amsterdam
 • Hongerige Wolf, Hongerige Wolf
 • ACT. Festival – ASN Bank, Amsterdam
 • Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid, Nijmegen
 • Oranjepop, Hunnerpark, Nijmegen
 • Plufest, Paraplufabriek, Nijmegen
 • Snorfestival, Snorfabriek, Utrecht
 • Convoi de Fête, rondreizend festival 
 • Kampeerterrein de Lievelinge, Vuren
 • Nieuw en Meer, Amsterdam
 • De Kaaij, Nijmegen
 • Ruig030, Utrecht
 • Het VerhAal, Veghel
 • Festival de Oversteek, Nijmegen

In de media